BBI banka i Kanton Sarajevo obezbjedili još 24 miliona KM za privreduObjavljeno: 28.Sep.2017
U okviru konferencije potpisan je i Ugovor o poslovnoj saradnji između Ministarstva privrede KS i Bosna Bank International (BBI). Riječ je Ugovoru koji će privrednicima sa područja KS omogućiti da u BBI banci dobiju finansiranja po povoljnim uslovima i po subvencioniranoj nominalnoj stopi od 1,28 posto. Za realizaciju Ugovora BBI je osigurala sredstva u iznosu od 24 miliona KM, dok će na nivou 2017. godine za subvenciju dijela profitne marže Ministarstvo privrede KS obezbjediti više od jedan milion KM (1.090.000 KM).

Muharem Šabić, ministar privrede KS kazao je da su svi napori Ministarstva usmjerni u cilju poboljšanja poslovnog okruženja. Jedan od načina je i omogućiti privrednicima olakšan pristup finansijskim resursima, a to im Ugovor sa BBI bankom i omogućava.

"U Kantonu Sarajevo imamo registrovanih oko osam hiljada malih i srednjih preduzeća, kojima će nakon ovog današnjeg potpisivanja Ugovora sa BBI bankom biti na raspolaganju oko 30 miliona KM povoljnih sredstava po nominalnoj stopi od 1,28. Pravo na sredstva po ovoj kreditnoj liniji ostvaruju subjekti male privrede, fizička i pravna lica koja trajno obavljaju zakonom dozvoljene djelatnosti radi ostvarivanja dohotka odnosno dobiti na način kako je propisano Zakonom o poticaju razvoja male privrede i Javnim pozivom koji ćemo uskoro objaviti", kazao je ministar Šabić. Objasnio je da će se izbor krajnjih korisnika vršiti na osnovu kriterija iz Javnog poziva i na osnovu razvojnih programa/projekata koji omogućavaju stvaranje stimulativnog poslovnog ambijenta za nastanak novih i razvoj postojećih privrednih subjekata i otvaranje novih radnih mjesta.

Direktor BBI banke istakao je da Bosna Bank International u svojim strateškim ciljevima ima podršku privredi BiH. "U ovom veoma izazovnom okruženju za privrednike BBI banka nastavlja pružati neophodnu podršku privredi BiH. Finansijska linija koju realiziramo u saradnji sa Kantonom Sarajevo je dobar model kako se može pokrenuti privreda u BiH. SME su nosioci razvoja svake tržišne ekonomije i stoga su oni u našem fokusu. Drago mi je da ćemo implementacijom ove linije kreirati nova radna mjesta na području Kantona Sarajevo kroz proširenje obima proizvodnje i poslovnih mogućnosti malih i srednjih kompanija", izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Učešće na konferenciji uzeli su privredni i finansijski eksperti iz zemlje i inozemstva, predstavnici domaćih i stranih kompanija iz različitih sektora privrede. Ciljevi Konferencije je predstavljanje Kantona Sarajevo kao potencijalne investicijske destinacije i stvaranje novih poslovnih veza. Konferencija je ujedno i prilika za poslovne ljude iz BiH i svijeta da se bolje upoznaju sa kolegama koji se bave istim poslom, da sa njima razgovaraju i razmijenjuju informacije o poslovnim izazovima današnjice, uspostave novu poslovnu saradnju ili unaprijede postojeću. Fokus ovogodišnje konferencije je na bilateralnim susretima (B2B).

 

Izvor: klix.ba

 

Bookmark and Share
NOVOSTI
BiH izgubila skoro 27 miliona KMObjavljeno: 19.Jan.2012SARAJEVO, Vlasti BiH izgubile su skoro 27 miliona KM jer ne koriste dvije milijarde maraka kredita dobijenih od međunarodnih kreditora, piše “Pres RS”.NASTAVI ČITATI
BiH dala 14,5 miliona KM za uvoz flaširane vode Objavljeno: 23.Sep.2013Voda iz česme u BiH se može piti. U mnogim evropskim zemljama to je nemoguće. Unatoč tome naša država uvozi velike količine vode.NASTAVI ČITATI
Za BiH važno da se privreda zasniva na malim emisijama CO2Objavljeno: 06.Nov.2015Na tom skupu naglašeno je, između ostalog, da je za BiH važno da postane država čija će se privreda zasnivati na malim emisijama CO2. To se, kako je naglašeno, može postići povećanjem energetske efikasnosti i većim korištenjem obnovljivih izvora energije.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.