BiH iduće godine dobija najmoderniji carinski terminal i granični prijelazObjavljeno: 04.Oct.2017

 

BiH iduće godine dobija najmoderniji carinski terminal i granični prijelazDirektor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Miro Džakula jučer je s načelnikom Općine Gradiška Zoranom Adžićem obišao gradilište novog carinskog terminala i budućeg novog graničnog prijelaza Gradiška.

 

Prema planovima, UIO će do kraja marta 2018. godine u potpunosti završiti ovaj novi, najmoderniji i najveći carinski terminal i granični prijelaz u Bosni i Hercegovini.

 

Otvorenjem i puštanjem u rad novog carinskog terminala Gradiška, trenutna lokacija carinske ispostave u centru grada bit će izmještena na novu lokaciju, saopćeno je iz UIO.

 

Granični prijelaz i stari carinski terminal Gradiška se nalazi u samom centru grada i stvaraju se ogromne gužve posebno zbog činjenice da je to jedini prijelaz na sjeveru BiH koji ima status BIP-a, tj. prijelaza sa svim potrebnim inspekcijskim kontrolama za promet svih vrsta robe, uključujući i robe životinjskog i biljnog porijekla.

 

Novi granični prijelaz i carinski terminal Gradiška nalazit će se na trasi autoputa Banja Luka – Gradiška. Već je završena izgradnja prve faze prijelaza i carinskog terminala Gradiška koja je koštala 8,4 miliona KM.

 

U toku je izgradnja druge fazu koja je ujedno i završna i koja će koštati nešto više od 14 miliona KM. Izgradnjom novog graničnog prijelaza i carinskog terminala u Gradišci, Uprava za indirektno oporezivanje će postojeću carinsku ispostavu koja se nalazi u centru Gradiške, preseliti na novu lokaciju na trasi autoputa Banja Luka – Gradiška.

 

To će umnogome rasteretiti samu Gradišku, jer neće biti potrebe da sam centar grada bude konstanto blokiran brojinim kamionama koji čekaju za uvozno ili izvozno carinjenje robe, već će se sve odvijati na lokaciji novog carinskog terminala van grada.

 

Onog trenutka kada bude završen i pušten u promet i novi most preko Save kamioni više uopšte neće prolaziti kroz grad.

 

Izvor: Akta.ba

 

Bookmark and Share
NOVOSTI
Od januara do novembra 2013. bh. izvoz iznosio 7,703 mlrd KM Objavljeno: 17.Jan.2014Od januara do novembra 2013. bosanskohercegovački izvoz je iznosio 7,703 mlrd KM, što je za 6% više nego u istom periodu 2012.godine, dok je uvoz iznosio 13,89 mlrd KM, što je za 1,6% manje nego u istom periodu prethodne godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.NASTAVI ČITATI
U regiji najmanje plate u Srbiji, BiH u "zlatnoj sredini"Objavljeno: 23.Feb.2012Istraživanje provedeno u šest evropskih zemalja je pokazalo da su prosječne brutoplate najmanje u Srbiji, a najveće u Češkoj. U BiH i Srbiji su najmanje plaćeni niskokvalificirani poslovi, dok su u Hrvatskoj plate za iste pozicije znatno veće nego u drugim zemljama regije. Pozicija country managera je najplaćenija pozicija u BiNASTAVI ČITATI
Novi biznis u BiH: U BEAR regiji 2.000 proizvođača jagodastog voćaObjavljeno: 05.May.2015Uzgoj jagodastog voća zadnjih godina bilježi sve bolje rezultate na području općine Tešanj.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.