BiH u završnoj fazi procesa pristupanja WTO-uObjavljeno: 17.Feb.2015

 

Dvodnevno zasjedanje Parlamentarne konferencije o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koje se održava u Ženevi pod motom "Trgovina kao nešto što donosi mir i bolje uslove života" završava se danas i na kraju zasjedanja predviđeno je usvajanje završnog dokumenta kojim se definišu daljnji pravci djelovanja i rada WTO.

 

Predsjedavajući Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šemsudin Mehmedović, koji zajedno sa zamjenicima predsjedavajućeg Komisije Nenadom Lalićem i Nikolom Lovrinovićem učestvovuje na konferenciji, kazao je Feni da je nakon obavljenih priprema i višegodišnjih pregovora BiH u završnoj fazi procesa pristupanju WTO-u.

 

"U dosadašnjim aktivnostima završene su pripreme u multilateralnom dijelu odnosa pripremi protokola o završetku procesa, s manjim detaljima koji će se uskoro finalizirati. U bilateralnom dijelu preostaje finalizacija pregovora sa dvije zemlje članice WTO", kazao je Mehmedović.

 

Što se tiče aktivnosti koje zavise isključivo od domaćih institucija preostala je obaveza da se okonča postupak usvajanja izmjene zakona o trgovini FBiH, koja je također u završnoj fazi preostalo je da se usvoji još u jednom domu Parlamenta FBiH.

 

"Potrebno je da se ova aktivnost okonča u hitnom postupku i time omogući dalji nastavak i završetak preostalih gore pomenutih aktivnosti u postupku pristupanja BiH WTO-u. Nadamo se da će se ovaj značajan proces okončati što prije i time tržište BiH uključiti u potpunosti institucionalno u svjetski trgovinski sistem. Stoga očekujemo da će svi domaći učesnici dati svoj maksimum da se to ostvari što prije, što je u ekonomskom interesu naše privrede sa aspekta otvoranja novih tržišta za njih i privlačenje stranih partnera u BiH", rekao je Mehmedović.

 

Članstvo BiH u WTO je pozitivna poruka potencijalnim investitorima da je Bosna i Hercegovina, sa aspekta prometa roba i kapitala, pravno uređena zemlja u kojoj se poštuju principi poslovanja, koji su unaprijed poznati, i u kojoj postoji garancija da se tokom trgovinskog procesa neće mijenjati „pravila igre“.

 

Za BiH je članstvo u WTO posebno značajno jer nema članstva u EU bez punopravnog članstva u WTO.

 

Procesi bilateralnih pregovora sa svakom zemljom članicom su mukotrpni iz raloga što svaki ustupak koji jedna strana napravi prema drugoj važe i za ostale članice WTO, te je stoga proces pregovora dugotrajan i težak. Bosni i Hercegovini je ostao još bilateralni sporazum sa dvije zemlje članice i moguće je vrlo brzo donošenje odluke o članstvu na konferenciji u Najrobiju, na ministarskom nivou, ukoliko se proces sa ove dvije zemlje okonča. Naš tim za te pregovore uložio je ogromne napore u dosadašnjem toku procesa pristupanja, iako je politički ambijent i kod nas a i u svijetu bio vrlo nepovoljan tokom čitavog procesa.

 

Ovom zasjedanju prisustvuje i imao je uvodno izlaganje i Oli Rehn, potpredsjednik Evropskog parlamenta, kao i generalni direktor WTO-a Robert Azevedo - navodi Mehmedović.

 

Izvor: FENA

Bookmark and Share
NOVOSTI
Koliko je finansijska konsolidacija pomogla firmama u FBiH?Objavljeno: 29.Jun.2015Vlada FBiH početkom godine odobrila je pokretanje postupka finansijske konsolidacije pojedinim preduzećima iz Federacije. U tom programu našle su se firme kojima je konsolidacija bila prijeko potrebna, ali i one kojima je malo manje bila potrebna, ali je svakako dobro došla.NASTAVI ČITATI
U junu najviše noćenja gostiju iz ItalijeObjavljeno: 05.Aug.2014Ukupan broj dolazaka turista u Federaciji BiH u junu 2014. godine iznosio je 60.623 što je za 5,7 posto manje u odnosu na juni 2013. godine, a u odnosu na maj 2014. godine manje je za 5,1 posto.NASTAVI ČITATI
Apel: Mljekari traže nesmetan izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EUObjavljeno: 25.Dec.2015Grupacija prerađivača mlijeka i mliječnih proizvoda BiH Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine uputila je dopis nadležnim institucijama u vezi najavljenog dolaska FVO Komisije (Food and Veterinary Offifice) u Bosnu i Hercegovinu na proljeće 2016. godine i neophodnu realizaciju aktivnosti vezanih za nesmetan izvoz mlijeka i mliječnih proNASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.