CBBiH: Povećanje valute u optjecajuObjavljeno: 10.Sep.2012

 

Ukupna vrijednost valute u opticaju na dan 31. august 2012. godine iznosila je 2.744.692.101,80 KM.

U opticaju se nalazi 45.189.661 komad novčanica, ukupne vrijednosti 2.622.734.470 KM, te 233.251.452 komada kovanica, ukupne vrijednosti 121.957.631,80 KM.

U odnosu na isti datum prošle godine, valuta u opticaju je povećana za 118.859.033,50 KM ili za oko 4,53 posto.

Nakon pada valute u opticaju koji je zabilježen u 2009. godini, ovo je treća godina zaredom u kojoj se bilježi porast.

Do povećanja valute u opticaju posljednjih mjeseci došlo je, prije svega, zbog uticaja turističke sezone i posjete bh. građana koji žive u inozemstvu.

Povećanje valute u opticaju znak je nastavka jačanja povjerenja u domaću valutu, a istovremeno je i jedan od elemenata koji utječe na rast deviznih rezervi BiH, a koje iznose 6,23 milijardi KM (3,19 milijardi eura).

Rast deviznih rezervi je jasan pokazatelj da deficit tekućega računa još uvijek ima izvore finansiranja, odnosno da se ne finansira na teret deviznih rezervi, saopćeno je Službe za odnose s javnošću Centralne banke BiH.

Bookmark and Share
NOVOSTI
Vlada Hrvatske prodaje državnu imovinu Objavljeno: 26.Dec.2012Vlada Hrvatske će u sljedećoj godini pokušati prodati oko 3000 stanova, 1500 poslovnih prostora i brojne zemljišne parcele, a tom bi se prodajom zaradile čak 1,3 milijarde kuna, piše Jutarnji list.NASTAVI ČITATI
Vegafruit planira proizvodnju iz programa smrznutog voća i povrćaObjavljeno: 18.Feb.2015Poslovni rezultat Vegafruita d.o.o. iz Gradačca u 2014. godini nije bio u skladu sa planovima, jer su cijene ulaznih sirovina značajno povećane, a na poslovanje takođe je utjecala i slaba potrošačka moć bh. tržišta, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba generalni direktor Vegafruita d.o.o. Gradačac Tarik Dobrača.NASTAVI ČITATI
BiH prvi put ostvarila suficit sa AustrijomObjavljeno: 12.Jan.2012BiH je u prvih deset mjeseci prošle godine prvi put ostvarila suficit sa Austrijom, potvrdio je za Nezavisne Zigmund Nemeti, trgovinski savjetnik Ambasade Austrije u Sarajevu. Kako je rekao, izvoz BiH u Austriju je povećan za čak 48 odsto i iznosio je 258,9 miliona evra, dok je u istom vremenu uvoz iz Austrije u BiH porastao za 13,8 odstoNASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.