Denis Zvizdić otvorio zenički privredni sajam ZEPS: Više od 580 izlagača iz 26 zemalja svijetaObjavljeno: 04.Oct.2017

 

Na ovogodišnjem Zeničkom privrednom sajmu u Zenici svoje proizvode će izložiti 587 izlagača iz 26 zemalja svijeta koji će imati priliku u periodu od 3. do 7. oktobra sklopiti nove poslovne ugovore i partnerstva.

Predsjednik Nadzornog odbora RMK Zenica Alem Laličić prilikom svog obraćanja prisutnima je istakao da je ZEPS nakon 24 godine prepoznat od privrednika i vlasti kao najbitniji privredni događaj u Zenici, ali i šire.

"O tome šta nam ZEPS predstavlja govori i činjenica da smo prošle godine, prvog dana sajma imali prijavu za ovogodišnji sajam", izjavio je Laličić.

Prvi ZEPS u Zenici održan je 1994. godine u Robnoj kući Bosna u Zenici, a 24 godine poslije sajam se održava na Kamberovića polju na površini od 18.000 kvadratnih metara.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izjavio kako je ZEPS za 24 godine postigao uspjeh vrijedan pažnje uprkos svim problemima s kojima se susreću privrednici u BiH.

"Danas smo ovdje da cijenimo zalaganje i entuzijazam privrednika. Zenica je otvoren grad i želimo pratiti sve uspješne priče. Pokazali smo da konkretno možemo odgovoriti zahtjevima građana i privrede", poručio je Kasumović.

Otvorenju ovogodišnjeg sajma prisustvovao je i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević. U svom obraćanju je istakao kako svaki sajam dočekuju u povoljnijem privrednom ambijentu.

"Zeničko-dobojski kanton bilježi pozitivne privredne rezultate. Industrijska proizvodnja je u porastu, pokrivenost uvoza izvozom iznosi 88 posto, a opredjeljenje ZDK je stvaranje što povoljnijeg ambijenta za privređivanje. Cilj nam je postići što veće zapošljavanje, a danas smo sretni što vidimo veliki broj domaćih izlagača koji se bave proizvodnom djelatnosti", izjavio je Galijašević.

U ime Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine prisutnima se kratko obratio i Bruno Bojić koji je izjavio da je ZEPS prilika da se razmijene mišljenja i iskustva i uvidi kako se mogu postići bolji privredni rezultati.

Ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko na otvorenju ZEPS-a poslao je jasnu poruku, da bez obzira na političku partiju, koja ih postavlja na funkciju, za sve odgovaraju samo privrednicima.

"Zenica je danas centar regije i drago mi je da sam sada dio ovog projekta, jer sam neko ko predstavlja izvršnu vlast. Naš problem pored velikih resursa jeste što se odričemo mladih ljudi. Stabilnu zemlju čini njen privredni razvoj. Došlo je vrijeme da se povuče linija, da naši privrednici ne čekaju po pet mjeseci da im jedan državni službenik izda papir za koji mu treba 30 minuta. Mi smo vaš servis, a moje ministarstvo je samo jedno u vertikali ministarstava koje je najodgovornije za vaš rast", izjavio je Jusko te dodao:

"Ovo ministarstvo bez entitetskih i kantonalnih ministarstava ne može mnogo uraditi. Mi nemamo instrumente da sami povlačimo poteze i idemo u akcije. Pozivam sva ministarstva da zajedno počnemo raditi".

Ovogodišnji ZEPS otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je istakao kako je sajam odraz dosljednosti da BiH ostane na mapi povećanja bh. ekonomije i povezivanja kompanija i privrednika.

"Mi svi u BiH očekujemo da ćete kroz ovaj sajam prezentiranjem i razmjenom informacija ostvariti realne poslovne kontakte i pretvoriti ih u ugovore koji će rezultirati izvozom na regionalno i svjetsko tržište", izjavio je Zvizdić.

Dodao je da ih sve ohrabruju rezultati koji su ostvareni u proteklom periodu, gdje je ukupan obim trgovinske razmjene bio veći od 14 milijardi KM.

"Naše izvozne aktivnosti se kreću u pravom smjeru. Ovo su relevantni podaci koji ohrabruju i najveća zasluga pripada vama privrednicima", dodao je Zvizdić.

Vijeće ministara će i dalje nastaviti aktivnosti koje BiH približavaju Evropskoj uniji koja je njen najvažniji prioritet.

"Nastavit ćemo jačati ekonomiju i boriti se protiv kriminala i korupcije, za očuvanje mira i stabilnosti, što je preduvjet za ekonomski razvoj i saradnju unutar regije kako bismo prešli na viši nivo povjerenja i ekonomske saradnje", izjavio je Zvizdić u obraćanju prisutnima.

Nakon ceremonije otvorenja premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, Denis Zvizdić, Ismir Jusko, Miralem Galijašević i prvi ljudi zeničkog privrednog sajma obišli su izložbene hale.

Zvizdić je posjetio velike bh. kompanije, ali je i porazgovarao s malim privrednicima iz Željeznog Polja koji proizvode med i bave se organskom proizvodnjom. Nakon obilaska štandova, delegacija je napravila pauzu na štandu AS Grupacije, gdje su uz poslastice i kafu porazgovarali s predsjednikom AS Grupacije Rusmirom Hrvićem.Osim veleprodaje, zenički privredni sajam obuhvata i maloprodaju koja je dostupna posjetiocima do 7. oktobra, kao i veleprodaja.

 

Izvor: klix.ba

 

Bookmark and Share
NOVOSTI
Sajam SAHAF od 25. do 27. septembra u Centru Skenderija Objavljeno: 13.May.2014Sajam halal industrije SAHAF 2014 bit će održan u prostorijama Centra Skenderija od 25. do 27. septembra ove godine u organizaciji KJP Centra Skenderija, GHB Investa i Agencije za certificiranje halal kvalitete.NASTAVI ČITATI
Počeo treći FMCG Summit u Sarajevu: Jesu li trgovci, proizvođači i distributeri spremni na promjene u FMCG industriji?Objavljeno: 27.Apr.2017U Sarajevu je počeo treći po redu FMCG Summit u organizaciji InStore Magazina i In Akademije, a centralna tema konferencije je "Preokret u FMCG industriji"..NASTAVI ČITATI
U Sarajevu poslovni susreti turskih i bh. privrednikaObjavljeno: 10.Apr.2015Poslovni susreti bh. privrednika s delegacijom 20 privrednika iz turske regije Čanakale upriličeni su danas u Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) BiH u Sarajevu, s ciljem sagledavanja mogućnosti za saradnju.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.