Denis Zvizdić otvorio zenički privredni sajam ZEPS: Više od 580 izlagača iz 26 zemalja svijetaObjavljeno: 04.Oct.2017

 

Na ovogodišnjem Zeničkom privrednom sajmu u Zenici svoje proizvode će izložiti 587 izlagača iz 26 zemalja svijeta koji će imati priliku u periodu od 3. do 7. oktobra sklopiti nove poslovne ugovore i partnerstva.

Predsjednik Nadzornog odbora RMK Zenica Alem Laličić prilikom svog obraćanja prisutnima je istakao da je ZEPS nakon 24 godine prepoznat od privrednika i vlasti kao najbitniji privredni događaj u Zenici, ali i šire.

"O tome šta nam ZEPS predstavlja govori i činjenica da smo prošle godine, prvog dana sajma imali prijavu za ovogodišnji sajam", izjavio je Laličić.

Prvi ZEPS u Zenici održan je 1994. godine u Robnoj kući Bosna u Zenici, a 24 godine poslije sajam se održava na Kamberovića polju na površini od 18.000 kvadratnih metara.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izjavio kako je ZEPS za 24 godine postigao uspjeh vrijedan pažnje uprkos svim problemima s kojima se susreću privrednici u BiH.

"Danas smo ovdje da cijenimo zalaganje i entuzijazam privrednika. Zenica je otvoren grad i želimo pratiti sve uspješne priče. Pokazali smo da konkretno možemo odgovoriti zahtjevima građana i privrede", poručio je Kasumović.

Otvorenju ovogodišnjeg sajma prisustvovao je i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević. U svom obraćanju je istakao kako svaki sajam dočekuju u povoljnijem privrednom ambijentu.

"Zeničko-dobojski kanton bilježi pozitivne privredne rezultate. Industrijska proizvodnja je u porastu, pokrivenost uvoza izvozom iznosi 88 posto, a opredjeljenje ZDK je stvaranje što povoljnijeg ambijenta za privređivanje. Cilj nam je postići što veće zapošljavanje, a danas smo sretni što vidimo veliki broj domaćih izlagača koji se bave proizvodnom djelatnosti", izjavio je Galijašević.

U ime Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine prisutnima se kratko obratio i Bruno Bojić koji je izjavio da je ZEPS prilika da se razmijene mišljenja i iskustva i uvidi kako se mogu postići bolji privredni rezultati.

Ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko na otvorenju ZEPS-a poslao je jasnu poruku, da bez obzira na političku partiju, koja ih postavlja na funkciju, za sve odgovaraju samo privrednicima.

"Zenica je danas centar regije i drago mi je da sam sada dio ovog projekta, jer sam neko ko predstavlja izvršnu vlast. Naš problem pored velikih resursa jeste što se odričemo mladih ljudi. Stabilnu zemlju čini njen privredni razvoj. Došlo je vrijeme da se povuče linija, da naši privrednici ne čekaju po pet mjeseci da im jedan državni službenik izda papir za koji mu treba 30 minuta. Mi smo vaš servis, a moje ministarstvo je samo jedno u vertikali ministarstava koje je najodgovornije za vaš rast", izjavio je Jusko te dodao:

"Ovo ministarstvo bez entitetskih i kantonalnih ministarstava ne može mnogo uraditi. Mi nemamo instrumente da sami povlačimo poteze i idemo u akcije. Pozivam sva ministarstva da zajedno počnemo raditi".

Ovogodišnji ZEPS otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić koji je istakao kako je sajam odraz dosljednosti da BiH ostane na mapi povećanja bh. ekonomije i povezivanja kompanija i privrednika.

"Mi svi u BiH očekujemo da ćete kroz ovaj sajam prezentiranjem i razmjenom informacija ostvariti realne poslovne kontakte i pretvoriti ih u ugovore koji će rezultirati izvozom na regionalno i svjetsko tržište", izjavio je Zvizdić.

Dodao je da ih sve ohrabruju rezultati koji su ostvareni u proteklom periodu, gdje je ukupan obim trgovinske razmjene bio veći od 14 milijardi KM.

"Naše izvozne aktivnosti se kreću u pravom smjeru. Ovo su relevantni podaci koji ohrabruju i najveća zasluga pripada vama privrednicima", dodao je Zvizdić.

Vijeće ministara će i dalje nastaviti aktivnosti koje BiH približavaju Evropskoj uniji koja je njen najvažniji prioritet.

"Nastavit ćemo jačati ekonomiju i boriti se protiv kriminala i korupcije, za očuvanje mira i stabilnosti, što je preduvjet za ekonomski razvoj i saradnju unutar regije kako bismo prešli na viši nivo povjerenja i ekonomske saradnje", izjavio je Zvizdić u obraćanju prisutnima.

Nakon ceremonije otvorenja premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, Denis Zvizdić, Ismir Jusko, Miralem Galijašević i prvi ljudi zeničkog privrednog sajma obišli su izložbene hale.

Zvizdić je posjetio velike bh. kompanije, ali je i porazgovarao s malim privrednicima iz Željeznog Polja koji proizvode med i bave se organskom proizvodnjom. Nakon obilaska štandova, delegacija je napravila pauzu na štandu AS Grupacije, gdje su uz poslastice i kafu porazgovarali s predsjednikom AS Grupacije Rusmirom Hrvićem.Osim veleprodaje, zenički privredni sajam obuhvata i maloprodaju koja je dostupna posjetiocima do 7. oktobra, kao i veleprodaja.

 

Izvor: klix.ba

 

Bookmark and Share
NOVOSTI
Pčelica - Moje 1. osiguranje za medenu budućnost Objavljeno: 15.May.2013Danas nam je svima važno da budemo brižni i odgovorni roditelji. Sami smo odgovorni za budućnost svog djeteta, barem do onog trenutka kada bude spremno da samostalno krene u život. Da bi olakšali roditeljima ovaj težak zadatak izgradnje svog djeteta u jaku i uspješnu osobu, kako bi mu stvorili dobar oslonac za budućnost Sarajevo osiguranje NASTAVI ČITATI
Rimska cesta bit će nova turistička atrakcijaObjavljeno: 04.May.2015U zgradi Općine svečano je potpisan sporazum o suradnji Općine Ljubuški i Grada Solina u povodu početka projekta prekogranične suradnje “Povezivanje razdvojenog”. Projekt su kratko predstavili načelnik općine Ljubuški Nevenko Barbarić i dogradonačelnik Solina Dalibor Ninčević.NASTAVI ČITATI
Finansijske izvještaje podnijeti do 28. februaraObjavljeno: 19.Feb.2015Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da su obveznici predaje finansijskih izvještaja opšte namjene dužni da podnesu te izvještaje za proteklu godinu najbližoj poslovnoj jedinici Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ najkasnije do 28. februara.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.