Dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama u BiHObjavljeno: 02.Jul.2015

 

 Izbor 100 najvećih kompanija u BiH ove godine Poslovne novine realizirale su u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH (VTK BiH), a dodjela priznanja kompanijama koje su u prošloj godini ostvarile najbolje rezultate poslovanja održana je danas u VTKBiH u Sarajevu.

 

U kategoriji „velike kompanije„ najveći ukupni prihod u 2014. godini ostvarila je Optima GRUPA d.o.o. Banja Luka (1.072.365.925 KM), najveću neto dobit Telekomunikacije Republike Srpske a.d. Banja Luka (106.496.171 KM), dok je najveći izvoznik ArcelorMittal d.o.o. Zenica s ostvarenih 408.220.440 KM izvoza.

 

Specijalno priznanje za RMU Banovići

 

Među „srednjim kompanijama" priznanja su dodijeljena za Prevent Components d.o.o. Goražde koji je na prvom mjestu po ukupnom prihodu od 8.686.910 KM, zatim za Budo - Export d.o.o Žepče koji zauzima prvo mjesto po neto dobiti od 3.367.134 KM, te za SIM Technik d.o.o. Kotor - Varoš koji je na prvom mjestu s ostvarenih 6.972.428 KM izvoza.

 

U kategoriji „male kompanije" po ostvarenom ukupnom prihodu na prvom mjestu je Starline d.o.o. Sarajevo s ostvarenih 9.268.534 KM, najveću neto dobit ostvarila je Cordia d.o.o. Banja Luka od 1.467.065 KM, a među izvoznicima na prvom mjestu je S.A.I.L.A. Wood d.o.o. Žepče s ostvarenih 3.231.804 KM izvoza.

 

„Srebreni pečat" - specijalno priznanje Poslovnih novina za ukupne rezultate poslovanja u 2014. godni, koji podrazumijevaju doprinos razvoju bh. privrede i doprinos lokalnoj zajednici, ove godine dodijeljen je Rudniku mrkog uglja Banovići d.d. Banovići. Po ukupnom prihodu i ostvarenom izvozu u 2014. na rang-listama Poslovnih novina ovaj rudnik je među prvih 50 kompanija, dok je prema neto dobiti na 73. poziciji.

 

Dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama prethodila je panel diskusija o temi „100 najvećih u BiH u svjetlu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj zajednici".

 

Na svečanosti je prezentiran i znak/pečat 100 najvećih u BiH koji će ubuduće kompanije moći zvanično koristiti na svojim memorandumima, materijalima, web portalima, dokumentima i slično, kao referencu da su se našle rangirane među 100 najvećih u BiH.

 

Ukupna dobit veća od milijarde

 

- Nakon socijalnih nemira lani, potom poplava, pa općih izbora, neformiranja vladajućih struktura i godina ekonomske krize 100 najvećih kompanija u BiH ipak je ostvarilo veće ukupne prihode nego godinu prije i to oko 20,4 milijarde KM. Sveukupni izvoz je također veći u 2014. i iznosio oko 4,2 milijarde KM, a sveukupna neto dobit prešla je jednu milijardu KM - izjavila je Alena Ahmetspahić - Fočo, urednica Poslovnih novina.

 

Dodala je da kao i proteklih godina, najveću neto dobit ostvaruju javna preduzeća. Prva tri ukupno su ostvarila u 2014. godini 233 miliona KM, ipak, manje nego godinu prije kada su ostvarila 394,9 miliona neto dobiti. Slijede ih četiri kompanije u privatnom vlasništvu, koje ukupno ostvaruju 132,3 miliona neto dobiti.

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić podsjetio je na aktivnosti ove privredne asocijacije u prethodom periodu koje su poduzete radi promocije i plasmana bh. proizvoda na inotržištu.

 

U obraćanju novinarima menadžer za komunikacije u ArcelorMittalu Dijana Božić-Srdanović, komercijalni direktor Optima Grupe Novak Damjanović, portparolka Prevent grupacije u BiH Aida Salkić, direktor SIM Tehnika Ivica Marić, predstavnik kompanije S.A.I.L.A. Wooda Asim Šabić i direktor kompanije Starline d.o.o. Haris Guso istakli su da im ovo priznanje predstavlja podsticaj za daljnje uspješno poslovanje i realizaciju njihovih projekata.

 

Izvor: Oslobođenje

Bookmark and Share
NOVOSTI
Energoinvest u borbi za projekte Elektroprenosa: Spremni smo za velike poslove!Objavljeno: 11.Nov.2014Da li će domaće kompanije biti adekvatno zastupljene u projektima Elektroprenosa BiH, uz poštivanje svih pravnih okvira i tenderskih uvjeta?NASTAVI ČITATI
Sutra susreti privrednika Mađarske i BiH Objavljeno: 10.Jun.2014Vanjskotrgovinska/Spoljnotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizira poslovne susrete privrednika Mađarske i Bosne i Hercegovine. Oni će se održati 11.juna 2014. godine (srijeda) sa početkom u 10:00 sati u prostorijama Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore BiH, Branislava Đurđeva 10, Sarajevo.NASTAVI ČITATI
Kašnjenje podsticaja gura firme u problemeObjavljeno: 04.Mar.2014Privrednici iz RS, koji su ostvarili pravo na subvencije za podsticaj i razvoj privrede u prošloj godini, još nisu dobili ta sredstva od Vlade RS, iako se ušlo u treći mjesec 2014. godine, potvrđeno je "Nezavisnim".NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.