EU: Rasprava o BiH na sljedećem sastanku u travnju Objavljeno: 19.Mar.2014

 

Zbog rasprave o Ukrajini i uvođenja sankcija za dio ruskih dužnosnika na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak otpao je niz predviđenih tema, među njima i rasprava o Bosni i Hercegovini.

 

Hrvatska je u veljači istaknula da EU treba osmisliti novi pristup prema Bosni i Hercegovini, a prije nešto više od dva tjedna uputila zemljama članicama EU-a "non-paper" u kojem se zauzima za specifičan pristup prema Bosni i Hercegovini, koja je zbog unutarnje nefunkcionalnosti u potpunom zastoju.

 

"Na žalost nije ostalo vremena za razgovor ni o jednoj drugoj točki dnevnog reda. Ali, naša inicijativa za Bosnu i Hercegovinu je nešto o čemu će se razgovorati i ti će razgovori sigurno trajati", rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić novinarima nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a, dodajući da će se o BiH razgovarati na sljedećem sastanku u travnju kada će ministri donijeti i zaključke o toj temi.

 

U hrvatskom neslužbenom dokumentu predlaže se da se ona pitanja koja sada predstavljaju prepreku za napredak BiH u europskim integracijama, poput provedbe presude Sejdić-Finci, ostave za kasnije, to jest da se riješava tijekom procesa približavanja Eurpskoj uniji. Pri tome se navodi primjer normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, što nije postavljeno kao preduvjet za Srbiju da otvori pregovore, nego kao proces koji se treba dovršiti paralelno sa završetkom pregovora.

 

"Slijedeći istu logiku, mogao bi se redefinirati jedan sveobuhvatni pristup unutar kojeg bi se rješavala pitanja otvorena pitanja u BiH", kaže se u hrvatskom neslužbenom dokumentu.

 

Novi pristup EU-a prema BiH, prema hrvatskom prijedlogu uključivao bi i posebni kandidatski status za BiH.

 

Pusić je istaknula da je unutar EU-a "apsolutno prepoznata" potreba da se prema BiH definira drukčiji, proaktivniji pristup.

 

Svi u EU trebaju osmisliti i definirati "najefikasniji i najracionalniji pristup, a hrvatski prijedlog je doprinos tome. Nadamo se da će se sve zemlje uključiti i dati svoj doprinos i da ćemo na kraju imati proaktivan pristup", rekla je Pusić dodajući da novi pristup ne znači snižavanje kriterija koje bi BiH trebala ispuniti na putu prema EU-u.

 

"Bit našeg prijedloga je da ne treba samo visoko postaviti letvicu i onda čekati da se nešto dogodi, nego da treba aktivno raditi s BiH i pomoći joj da ispune potrebne kriterije", rekla je.

 

Bookmark and Share
NOVOSTI
Banjalučka berza: Skok akcija ZIF Privrednik invest od 19,5 postoObjavljeno: 04.Nov.2015Na današnjem trgovanju na Banjalučkoj berzi ostvaren je promet od 539.021,84 KM, kroz 105 transakcija. NASTAVI ČITATI
Standard dobre poljoprivredne prakse na farmi Objavljeno: 12.Feb.2014Poljoprivredni zavod Unsko-sanskog Kantona u saradnji sa projektom USAID/Sida FARMA organizuje trening za općinske poljoprivredne stručne službe i firme koje se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, na temu: "Standard dobre poljoprivredne prakse na farmi".NASTAVI ČITATI
Danas počinje Mostarski sajam, predstavlja se 750 izlagačaObjavljeno: 14.Apr.2015Od 14. do 18. aprila u Mostaru će se održavati 18. Međunarodni sajam privrede – Mostar 2015. Svečanost otvaranja zakazana je za danas u 11 sati u Paviljonu 1. Za posjetitelje, vrata Sajma će biti otvorena već u 10 sati. NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.