EU: Rasprava o BiH na sljedećem sastanku u travnju Objavljeno: 19.Mar.2014

 

Zbog rasprave o Ukrajini i uvođenja sankcija za dio ruskih dužnosnika na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak otpao je niz predviđenih tema, među njima i rasprava o Bosni i Hercegovini.

 

Hrvatska je u veljači istaknula da EU treba osmisliti novi pristup prema Bosni i Hercegovini, a prije nešto više od dva tjedna uputila zemljama članicama EU-a "non-paper" u kojem se zauzima za specifičan pristup prema Bosni i Hercegovini, koja je zbog unutarnje nefunkcionalnosti u potpunom zastoju.

 

"Na žalost nije ostalo vremena za razgovor ni o jednoj drugoj točki dnevnog reda. Ali, naša inicijativa za Bosnu i Hercegovinu je nešto o čemu će se razgovorati i ti će razgovori sigurno trajati", rekla je hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić novinarima nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a, dodajući da će se o BiH razgovarati na sljedećem sastanku u travnju kada će ministri donijeti i zaključke o toj temi.

 

U hrvatskom neslužbenom dokumentu predlaže se da se ona pitanja koja sada predstavljaju prepreku za napredak BiH u europskim integracijama, poput provedbe presude Sejdić-Finci, ostave za kasnije, to jest da se riješava tijekom procesa približavanja Eurpskoj uniji. Pri tome se navodi primjer normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, što nije postavljeno kao preduvjet za Srbiju da otvori pregovore, nego kao proces koji se treba dovršiti paralelno sa završetkom pregovora.

 

"Slijedeći istu logiku, mogao bi se redefinirati jedan sveobuhvatni pristup unutar kojeg bi se rješavala pitanja otvorena pitanja u BiH", kaže se u hrvatskom neslužbenom dokumentu.

 

Novi pristup EU-a prema BiH, prema hrvatskom prijedlogu uključivao bi i posebni kandidatski status za BiH.

 

Pusić je istaknula da je unutar EU-a "apsolutno prepoznata" potreba da se prema BiH definira drukčiji, proaktivniji pristup.

 

Svi u EU trebaju osmisliti i definirati "najefikasniji i najracionalniji pristup, a hrvatski prijedlog je doprinos tome. Nadamo se da će se sve zemlje uključiti i dati svoj doprinos i da ćemo na kraju imati proaktivan pristup", rekla je Pusić dodajući da novi pristup ne znači snižavanje kriterija koje bi BiH trebala ispuniti na putu prema EU-u.

 

"Bit našeg prijedloga je da ne treba samo visoko postaviti letvicu i onda čekati da se nešto dogodi, nego da treba aktivno raditi s BiH i pomoći joj da ispune potrebne kriterije", rekla je.

 

Bookmark and Share
NOVOSTI
Kazne za nepoštivanje fiskalizacije i do 20.000 KMObjavljeno: 28.May.2013Porezna uprava Federacije BiH nastavlja kontrolu svih obveznika fiskalizacije bez obzira da li su već bili predmet kontrole.NASTAVI ČITATI
Saradnička mreža: Dvije trećine kompanija reinvestirat će zarađeni novacObjavljeno: 06.Jun.2017Susretom čelnih ljudi Savjeta investitora Federacije BiH i Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), učinjen je još jedan korak na jačanju kapaciteta Saradničke mreže ka bržem i učinkovitijem rješavanju otvorenih pitanja investitora u BiH sa kojim se susreću u svom poslovanju. NASTAVI ČITATI
Susreti s privrednicima Holandije: ESEF u martu u Utrechtu Objavljeno: 24.Jan.2014Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji sa USAID-SIDA FIRMA Project Bosnia & Herzegovina i BCC – Business Communication Consultancy, organizira prvu posjetu bosanskohercegovačkih privrednika iz oblasti metalne industrije sajmu ESEF, koji će se održati od 11. do 14. marta 2014. godine u Utrechtu (Holandija), te bilateralne susreNASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.