Industrijska proizvodnja u BiH u porastuObjavljeno: 29.Jun.2015

 

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u maju 2015. u poređenju sa aprilom 2015. porasla je za 1,0%, a u poređenju sa majem 2014. bilježi rast od 7,9%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

U maju 2015. u poređenju sa aprilom 2015. zabilježen je rast u području vađenja ruda i kamena za 10,2%, u prerađivačkoj industriji za 2,5%, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom zabilježen pad za 7,1%.


Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području Vađenje ruda i kamena za 31,0%, u prerađivačkoj industriji rast za 9,4%, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom za 1,8%.

 

Posmatrano po oblastima djelatnosti u maju 2015. u poređenju sa majem 2014. najveći rast zabilježen je u oblasti vađenjq ruda metala (76,7%) i proizvodnji namještaja (52,2%).

 

Najveći pad registrovan je u proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava (37,5%) i proizvodnji duhanskih proizvoda (24,0%).

 

Izvor: indikator.ba

Bookmark and Share
NOVOSTI
ECB: Manje negativna godišnja stopa rasta kreditaObjavljeno: 01.Sep.2014Godišnja stopa rasta širokog monetarnog agregata M3 u eurozoni porasla je na 1,8% u julu 2014 sa 1,6% u junu 2.014. godine, objavila je Evropska centralna banka. Tromjesečna prosječna godišnja stopa rasta M3 u razdoblju od maja 2014. do jula 2014 povećana je na 1,5%, s 1,2% u razdoblju od aprila 2014. do juna 2014. NASTAVI ČITATI
Vlada Srbije formirala radnu grupu za očuvanje stabilnosti banakaObjavljeno: 01.Feb.2012Vlada Srbije formirala je radnu grupu za praćenje realizacije Programa mjera za očuvanje finansijske stabilnosti banaka, na čijem je čelu državni sekretar u Ministarstvu za finansije Goran Radosavljević, objavljeno je u Službenom glasniku.NASTAVI ČITATI
Više novca iz budžeta za kulturu, sport, inovatorstvo i projekte EU Objavljeno: 16.Jul.2015Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je pojedinačne odluke, i to: o kriterijima za "Sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini" za 2015. godinu; o kriterijima za raspored sredstava tekućeg granta „Sufinansiranje sportskih manifestacija“ za 2015. godinu; o kriterijima za "SufinansiNASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.