Industrijska proizvodnja u BiH u porastuObjavljeno: 29.Jun.2015

 

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u maju 2015. u poređenju sa aprilom 2015. porasla je za 1,0%, a u poređenju sa majem 2014. bilježi rast od 7,9%, podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

U maju 2015. u poređenju sa aprilom 2015. zabilježen je rast u području vađenja ruda i kamena za 10,2%, u prerađivačkoj industriji za 2,5%, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom zabilježen pad za 7,1%.


Na godišnjem nivou, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području Vađenje ruda i kamena za 31,0%, u prerađivačkoj industriji rast za 9,4%, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom za 1,8%.

 

Posmatrano po oblastima djelatnosti u maju 2015. u poređenju sa majem 2014. najveći rast zabilježen je u oblasti vađenjq ruda metala (76,7%) i proizvodnji namještaja (52,2%).

 

Najveći pad registrovan je u proizvodnji ostalih saobraćajnih sredstava (37,5%) i proizvodnji duhanskih proizvoda (24,0%).

 

Izvor: indikator.ba

Bookmark and Share
NOVOSTI
Agrokomerc nekada zapošljavao hiljade ljudi, a sada...Objavljeno: 22.May.2012Bivši prehrambeni gigant Agrokomerc iz Velike Kladuše, koji je nekad zapošljavao hiljade radnika, danas zapošljava njih 440, od kojih je većina angažovana na zaštiti imovine. NASTAVI ČITATI
Kratko i efikasno: Edukacija koja vodi ravno do radnog mjesta iz snova...Objavljeno: 09.Sep.2014BIT Camp su pokrenule šest vodećih software development kompanija iz Bosne i Hercegovine, i po mnogome je drugačiji od svih postojećih obrazovnih programa u regijiNASTAVI ČITATI
Poziv za učešće na Poslovnom forumu i B2B sastancima u ŠvicarskojObjavljeno: 04.Oct.2017S ciljem unapređenja ekonomske saradnje i promocije izvoza Bosne i Hercegovine u oblasti housing-a na tržištu Švicarske, a na inicijativu i u partnerstvu sa udruženjem i-platformNASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.