Omogućiti veća zastupljenost bh. privrede na rumunjskom tržištuObjavljeno: 12.Feb.2016

 

Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Mile Vasić danas se u Bosanskoj Krupi sastao sa načelnikom Općine Arminom Halitovićem i privrednicima koji djeluju na području Unsko-sanskog kantona. Susret je upriličen na inicijativu ambasadora s ciljem upoznavanja sa trenutnim stanjem u privredi, kao i mogućnostima povezivanja ovdašnjih poduzetnika sa tržištem Rumunije i Evropske unije.

 

Sastanku su prisustvovali i savjetnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Savo Krunić, načelnici i predstavnici nekoliko općina USK, te predstavnici PLOD Centra iz Bihaća.

 

Ambasadora Vasića načelnik Armin Halitović prvo je primio u svom Kabinetu gdje mu se zahvalio na inicijativi za sastanak. Potom je u sali bosanskokrupskog Doma kulture upriličen sastanak s privrednicima.

 

“Kad sam dobio poziv bio sam zaista iznenađen jer je ovo u osam godina prvi put da neko takvog ranga zovne i predloži nešto konkretno. Danas je privrednicima iz Bosanske Krupe i drugih gradova Unsko-sanskog kantona predstavljena Rumunija i njena privreda, važne informacije koje mogu biti vrlo korisne za naše privrednike. Kako reče ambasador, sve naše oči su uprte prema Italiji, Njemačkoj, Austriji, međutim i tržište Rumunije je značajno i treba ga iskoristiti. Vjerujem da će se poslije ovog sastanka izroditi neki konkretni rezultati”, ističe načelnik Armin Halitović.

 

Ambasada BiH u Bukureštu je kao prioritetni zadatak u narednom periodu odredila povećanje vanjskotrgovinske saradnje Bosne i Hercegovine i Rumunije. Dosadašnja saradnja ovih dviju država je, u odnosu na potencijale bh. privrede i potrebe rumunjskog tržišta, kako se moglo čuti na sastanku, nezadovoljavajuća.

 

"Cilj je da našim ljudima pokažemo da postoje još neka tržišta koja su veoma atraktivna pa i daleko bogatijim državama od naše, da postoje neka tržišta koja su nama po mentalitetu slična, da u Rumuniji postoje ljudi koji rade i koji su spremni da pomognu", kaže ambasador Vasić.

 

Ambasador naglašava da je privreda i njen razvoj jedini zadatak koji moramo postaviti pred sebe i da ćemo teško napraviti bilo šta ako ne podignemo produktivnost privrednika.

 

"Možemo imati izbore svakih pet mjeseci, nećemo nista uraditi dok ne ojačamo ekonomski, ne budemo malo bogatiji nego što smo danas. Nažalost, nismo ni blizu onome što smo nekada bili, ali sam siguran da se za kratko vrijeme, ako svi radimo svoj posao i ako ga radimo dobro, može mnogo toga uraditi", zaključuje ambasador BiH u Rumuniji Mile Vasić.

 

Saradnja BiH i Rumunije u narednom se periodu, kako kaže ambasador u svom izlaganju, planira osnaživati kroz konkretne aktivnosti poput formiranja online baze podataka i organiziranje sajma bh. privrede u Bukureštu krajem ove ili početkom naredne godine.

 

Bookmark and Share
NOVOSTI
Raspisan poziv za program podrške manjeg obima privatnom sektoruObjavljeno: 08.Feb.2016Projekt unapređenja lokalnog razvoja (GOLD), kojeg zajednički financiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida), podržat će kompanije u Bih i kroz Program podrške manjeg obima privatnom sektoruNASTAVI ČITATI
Otvoren Međunarodni sajam energije, industrije i rudarstva: Bez novih radnih mjesta nema izlaska iz krizeObjavljeno: 07.Jun.2012Međunarodni sajam energije, industrije i rudarstva, koji organizira firma "Tuzlanski sajam" pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije te Vlade TK, otvoren je jučer u sportskom centru "Mejdan". NASTAVI ČITATI
Za 2.000 firmi oduzet identifikacioni brojObjavljeno: 04.Nov.2014Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH oduzela je jednom broju obveznika indirektnih poreza identifikacioni broj, a takvih je 2.000 na području BiH. Svaki njihov rad nakon ovoga se smatra nelegalnim. NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.