Potpisan Ugovor o fiskalnom paktuObjavljeno: 02.Mar.2012

Čelnici 25 zemalja članica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kojim se praktički zabranjuje budžetski deficit.

"Ovo je vrlo važna etapa u naporima na jačanju povjerenja u našu monetarnu i ekonomsku uniju", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Dogovor o fiskalnom paktu potpisale su sve zemlje članice osim Velike Britanije i Češke. Odluka o sklapanju međuvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na summitu 9. novembra prošle godine, a tekst ugovora je dogovoren na summitu 30. januara ove godine.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice su se obvezale da će voditi uravnoteženu budžetsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati.

Odredbe da strukturni budžetski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Ugovor će stupiti na snagu kada ga ratificira najmanje 12 članica eurozone, a cilj je da stupi na snagu 1. januara 2013. godine. Jedino je Irska najavila da će ga ratificirati na referendumu. Međutim, ovaj put najava referenduma primljena je s puno manje neizvjesnosti, jer ga jedna članica ne može blokirati. U slučaju da Irci odbiju ovaj ugovor na referendumu ne bi imali pravo na pomoć iz Europskog stabilizacijskog fonda, koji je namijenjen za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u finansijskim poteškoćama.

Ugovor će u cjelini vrijediti u eurozoni, a mogu mu se pridružiti i zemlje koje nemaju euro.

Biznis.ba

Bookmark and Share
NOVOSTI
U saradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma: Nove potpore i finansijske mogućnosti za razvoj poduzetništva u BiHObjavljeno: 18.Mar.2014Promociji je uz ministricu Branku Đurić nazočilo preko 70 gospodarstvenika i društvenih radnika koji su uvelike doprinijeli konstruktivnoj raspravi o novim potporama i financijskim mogućnostima koje nude Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta Fondacija OdRaz i Fond za zaštitu okoliša NASTAVI ČITATI
Zimska praznična akcija štednje u Sberbank BHObjavljeno: 07.Jan.2015Sberbank BH je i ovu Novu godinu dočekala prazničnom akcijom za klijente koja je svojevrsna nagrada Sberbank BH klijentima za njihovu vjernost i povjerenje tokom 2014. godine, saopćila je ova banka. NASTAVI ČITATI
Dodjela podsticajnih sredstava za podizanje zasada aronije u Istočnom SarajevuObjavljeno: 23.Jan.2013Opština Istočna Ilidža objavila je Javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za podizanje zasada aronije u okviru projekta "Uvođenje aronije u voćarsku proizvodnju na području grada Istočno Sarajevo", saopšteno je na zvaničnom sajtu opštine.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.