Potpisan Ugovor o fiskalnom paktuObjavljeno: 02.Mar.2012

Čelnici 25 zemalja članica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kojim se praktički zabranjuje budžetski deficit.

"Ovo je vrlo važna etapa u naporima na jačanju povjerenja u našu monetarnu i ekonomsku uniju", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

Dogovor o fiskalnom paktu potpisale su sve zemlje članice osim Velike Britanije i Češke. Odluka o sklapanju međuvladina ugovora o fiskalnoj disciplini donesena je na summitu 9. novembra prošle godine, a tekst ugovora je dogovoren na summitu 30. januara ove godine.

U fiskalnom paktu zemlje potpisnice su se obvezale da će voditi uravnoteženu budžetsku politiku, zaustaviti rast dugova i početi ih smanjivati.

Odredbe da strukturni budžetski manjak ne smije prelaziti 0,5 posto BDP-a, a javni dug 60 posto BDP-a zemlje članice trebale bi ugraditi u svoje ustave ili u zakone koje imaju ustavnu snagu. U slučaju kršenja dogovorenih pravila slijedile bi kazne.

Ugovor će stupiti na snagu kada ga ratificira najmanje 12 članica eurozone, a cilj je da stupi na snagu 1. januara 2013. godine. Jedino je Irska najavila da će ga ratificirati na referendumu. Međutim, ovaj put najava referenduma primljena je s puno manje neizvjesnosti, jer ga jedna članica ne može blokirati. U slučaju da Irci odbiju ovaj ugovor na referendumu ne bi imali pravo na pomoć iz Europskog stabilizacijskog fonda, koji je namijenjen za pomoć zemljama eurozone koje se nađu u finansijskim poteškoćama.

Ugovor će u cjelini vrijediti u eurozoni, a mogu mu se pridružiti i zemlje koje nemaju euro.

Biznis.ba

Bookmark and Share
NOVOSTI
Uvođenje javne interne finansijske kontrole - iskorak u pridruživanju EU Objavljeno: 04.Oct.2013Na konferenciji "Novi koncept javne uprave", danas u Sarajevu, predstavljen je projekt javne interne finansijske kontrole (PIFC), čije će uvođenje, kako je istaknuto, pomoći reorganizaciji javne uprave na način da se ostvare sve prednosti koje daju zdravo finansijsko upravljanje i kontrola te interna revizija.NASTAVI ČITATI
Austrija zainteresovana za dalja ulaganja u bankarski sektorObjavljeno: 14.Nov.2014Austrija je jedan od najvećih investitora u BiH, čije investicije iznose ukupno 2,6 milijardi KM, od čega najviše u finansijske uslužne djelatnosti. NASTAVI ČITATI
Cirkularna ekonomija: Inovativni način za postizanje ekonomskog rastaObjavljeno: 06.Oct.2015Europska komisija bi ovog mjeseca trebala predložiti set mjera koje bi Europsku uniju trebale potaknuti da postane tzv. cirkularna ekonomija, odnosno ekonomija koja svoje proizvode koristi na što je moguće održiviji način.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.