Srbijanski biznismen kupuje najveće kablovske operatere u FBiH za 23 miliona eura?!Objavljeno: 01.Sep.2014

 

 Ako Konkurencijsko vijeće BiH odobri koncentraciju, ovaj posao bi mogao biti uvjerljivo najveći i najopsežniji u odnosu na sve koncentracije i preuzimanja od Telemacha na bh. tržištu.

 

TeVe Portal objavio je kako ekskluzivno doznaje da United Group, koji čine Telemach u Sloveniji i BiH, SBB u Srbiji i Total TV, a koji je u vlasništvu srbijanskog biznismena Dragana Šolaka i investicijskog društva KKR, želi kupiti bh. telekomunikacijsku grupaciju M&H Company, ujedno jednog od najvećih konkurenata na bh. kabelskom tržištu.

 

Nekoliko izvora potvrdilo je da je Telemach već uputio prijavu koncentracije Konkurencijskom vijeću BiH. Također, načelni dogovor, odnosno predugovor, između vlasnika sarajevske kompanije i Telemacha je postignut, iako isti ne obvezuje niti jednu stranu. Ako Konkurencijsko vijeće BiH odobri koncentraciju, ovaj posao bi mogao biti uvjerljivo najveći i najopsežniji u odnosu na sve koncentracije i preuzimanja od Telemacha na bh. tržištu.

 

Čeka se odobrenje

 

Pregovori vlasnika spomenutih kompanija već duže vremena traju. Jedan od suvlasnika kabelskih televizija HS i HKBnet je i Jovanka Kabanica, supruga Ace Kabanice, predsjednika Skupštine poduzeća Elta Kabel i člana Upravnog odbora AKOP-a. Aco Kabanica je za TeVe Portal kazao da je točno da se već duže vrijeme vode pregovori o kupnji kabelskih televizija HS, HKB-net te M&H Company od Telemacha kao i da je Telemach podnio prijavu koncentracije Konkurencijskom vijeću BiH. Također, Kabanica je kazao da je Telemach već duže vremena zainteresiran za kupnju sarajevske telekomunikacijske kompanije, odnosno da je interes obostran.

 

Kabanice su naravno obaviještene o ovom poslu, a pored Jovanke Kabanice suvlasnici HS-a i HKB-neta su i Enes Hajdarević te sarajevski odvjetnik Abaz Fadil. Inače, M&H Company je jedna od najuspješnijih tvrtki u BiH na području telekomunikacija. Ta je tvrtka, naime, tijekom 2013. godine ostvarila dobit u visini od 4 milijuna KM, što je za TeVe Portal potvrdio i Aco Kabanica. Stoga i ne čudi veliki interes Telemacha za preuzimanje ove kompanije.

 

Složeni proces

 

Kabanica je TeVe Portalu kazao da je i ranije bilo pregovora o prodaji sarajevskih kabelskih televizija. Naime, četiri je puta tražena suglasnost i mišljenje o eventualnoj prodaji. Izjavio je i da nema ništa protiv prodaje Telemachu pod uvjetom transparentnog ugovora kao i pristanka ostalih suvlasnika bez obzira o visini vlasničkih udjela.

 

Kada je u pitanju vrijednost eventualnog ugovora, Kabanica je rekao da se radi o iznosu od čak 23 milijuna eura. Odobri li Konkurencijsko vijeće BiH koncentraciju, uslijedit će jedan od najvećih i najsloženijih procesa koncentracije u kojoj je sudjelovao Telemach.

 

I generalni direktor Telemacha u BiH Željko Batistić potvrdio je da je njegova kompanija zainteresirana za M&H Company, ali i dodao da je cijeli posao predmet razmatranja i odobrenja Konkurencijskog vijeća BiH koje je potrebno dobiti. Batistić je, također, potvrdio da je zahtjev upućen prema Konkurencijskom vijeću BiH, da sve ide svojim prirodnim koracima te da trenutačno ne može iznositi više detalja budući da je predmet pred navedenim Vijećem BiH.

 

On je, pak, ocijenio da je riječ o manjem obliku koncentracije, s obzirom na broj korisnika sarajevske grupacije u odnosu na koncentracije telekomunikacijskih kompanija u Europi koje imaju milijune korisnika.

 

Izvor: Dnevni list

Bookmark and Share
NOVOSTI
Sedam općina dobija sredstva za unapređenje poduzetničkih zonaObjavljeno: 12.Jun.2017Sedam općina u Federaciji BiH odabrano je za korisnike Grant sheme "Unapređenje poduzetničkih zona u Federaciji Bosne i Hercegovine" za 2017. godinu, objavilo je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, izvještava Indikator.ba. NASTAVI ČITATI
Korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u BiH Objavljeno: 06.Sep.2013U petak, 13.09.2013. godine sa početkom u 14 časova, u prostorijama hotela „Opal Exclusive“ u Bihaću održaće se Okrugli sto na temu „Korištenje IT usluga u privredi i mjere podrške sektoru IKT u Bosni i Hercegovini“, koji se organizuje u okviru projekta WeB, a koji sprovodi Područna privredna komora Banja Luka sa partnerima i saradnNASTAVI ČITATI
Predstavljanje poljoprivrednog tržišnog informacionog sistema Objavljeno: 10.Sep.2013VTK BiH, AgroLink, USAID/Sida FARMA projekat i AEPC projekat organiziraju skup na temu "Povećanje konkurentnosti i jačanje izvoza u sektoru poljoprivrede, primjenom IT tehnologija", u četvrtak, 12.09.2013. godine u 11h u Sarajevu.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.