Vanjskotrgovinski deficit BiH 6,8 milijardi KM Objavljeno: 26.Dec.2012

 

Bosna i Hercegovina je  tokom 11 mjeseci ove godine ostvarila izvoz od 7,3 milijarde KM, što je za 3,5 posto manje u odnosu na isti period 2011. godine.

Po podacima Agencije za statistiku BiH, uvoz je iznosio 14,1 milijardu KM, što je za 0,2 posto manje nego u istom periodu lani.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 51,8 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit 6,8 milijardi KM.

Bh. izvoz u zemlje CEFTA-e  je za 11 mjeseci dostigao 2,3 milijarde, što je za 12,7 posto manje u odnosu na isti period 2011.godine, dok je uvoz iznosio 3,5 milijardi KM, što je za 1,4 posto manje nego lani. Pokrivenost uvoza izvozom u okviru CEFTA-e je iznosila 65,7 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 4,3 milijarde KM, što je za 0,6 posto više  u odnosu na isti period 2011.godine, dok je uvoz iznosio 6,6 milijardi KM, što je za 2,2 posto više nego lani. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 64,9 posto.

Bookmark and Share
NOVOSTI
Solarne ulice postaju stvarnostObjavljeno: 11.Feb.2016U narednih pet godina Francuska će oko 1.000 km saobraćajnica obložiti solarnim panelima u sklopu projekta ministarstva ekologije i energije. Projektom je predviđena upotreba tehnologije prekrivanja postojeće asfaltne podloge fotonaponskim ćelijama tehnikom lijepljenja. Tehnologiju je razvio Colas u saradnji sa francuskim Nacionalnim institutNASTAVI ČITATI
Union banci 10 miliona KM za kreditiranje izvoznih poslovaObjavljeno: 16.Jan.2013Vlada FBiH usvojila je danas Program kreditiranja izvoznih poslova, te za njegovu realizaciju Union Banci d.d. Sarajevo odobrila 10 miliona KM. Ova sredstva daju se s rokom dospijeća od 10 godina i uz dva posto godišnje kamate.NASTAVI ČITATI
Od 2016. nagrade za inovativne poduzetnike: Startup-ovi sve više uključeniObjavljeno: 23.Dec.2015Za sljedeću godinu je najavljeno nekoliko inicijativa koje bi trebale animirali poduzetnike u BiH da se jače angažiraju u poduzetničkim aktivnostima i okreću inovacijama.NASTAVI ČITATI

Ova web stranica ne odražava stav Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA. Sve informacije o bankama i drugim institucijama i njihovoj ponudi, kao i ostale informacije predstavljene na ovoj web stranici su informativnog karaktera i neobavezujuće u bilo kom pogledu. Dobijene su iz medija, kao i javno dostupnih informativnih sredstava (web prezentacije, štampani i ostali propagandni materijal). S obzirom da, od momenta preuzimanja do momenta objavljivanja, može doći do zastarijevanja informacija, web stranica finbiz.ba (u daljem tekstu: web stranica) ne odgovara za tačnost objavljenih informacija. Web strnica zadržava pravo da bez najave povremeno promjeni ili modifikuje pravila. O važnim promjenama i dopunama web stranice može obavijestiti korisnike putem e-maila ili objavljivanjem na web stranici. Korištenjem bilo kog sadržaja sa web stranice smatra se da ste upoznati sa najnovijim pravilima. Web stranica sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje web stranice koristite na vlastitu odgovornost i web stranica se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem. Pristup web stranici i svim njenim sadržajima dozvoljen je osobama bilo kog uzrasta.